Babymassage in de kraamperiode - Babymassage - Kindermassage - Ontspanningsmassage - Zwangerschapsmassage - Rebozo massage - Hotstonemassage

 

Babymassage


De geboorte, de bevalling en de periode erna is een hectische en drukke tijd.  Babymassage zorgt voor een rustpunt, puur en alleen aandacht tussen ouder en baby. Babyassage uitgevoerd door de ouder(s) bevordert een veilige hechting. Deze veilige hechting vormt een stevige basis voor het kindje en draagt eraan bij om uit te groeien tot een evenwichtig persoon.

 

 

                     IMG_20181206_100129_resized_20181207_123126668.jpg              IMG_20181206_100810_resized_20181207_123127050.jpg         IMG_20181206_100132_resized_20181207_123128248.jpg

  •  

Babymassage in de kraamperiode
Babymassage in de kraamperiode is speciaal ontwikkeld voor pasgeboren baby's tot ongeveer 6 weken. Daarna kan de reguliere babymassage toegepast worden. De technieken die in de eerste weken toegepast worden geven een minimale prikkel. De baby heeft namelijk tijd nodig om te wennen aan de wereldje buiten de baarmoeder. Baby's verlangen naar geborgenheid en lichamelijke warmte. De behoefte aan intimiteit en lichamelijk contact blijft. Door te masseren wordt de contact tussen ouder en baby nog intenser en hechter. Je maakt op een andere manier contact met je baby en je leert het nóg beter te begrijpen. Tijdens het masseren conmmuniceer je als het ware met je handen. Deze aanraking versterkt de onderlinge band en de liefde tussen ouder en kind.
De cursus

Het fijnst is om deze technieken al leren tijdens je zwangerschap. Dit doen we dan met een pop. Het voordeel hiervan is, is dat je gelijk na de geboorte kunt starten met de massage.
Ook leer je een aantal massage technieken om je baby in de buik al te masseren. Als je je baby door je buik heen masseert leg je meteen een belangrijke basis voor jullie band. Daarnaast zul je zien dat het een enorm ontspannen moment voor je zal zijn. Die kun je vast en zeker goed kunt gebruiken als het allemaal wat zwaarder begint te worden. Bovendien kom je ook alvast in het ritme van het masseren en kan jouw baby er ook alvast aan wennen.
Ook kun je in de kraamperiode de technieken leren. Het voordeel daarvan is, is dat je het gelijk kunt toepassen op je baby.

In één les van 60-90 minuten kun je alle technieken leren. Instructiekaarten met alle technieken zit bij de cursus in begrepen. 

Wil je de technieken leren tijdens de zwangerschap dan kan dat in mijn praktijk of bij jou thuis. De technieken leren in de kraamperiode wordt altijd bij jou thuis gegeven. Binnen een straal van 10 kilometer worden er geen reiskosten in rekening gebracht. Daarna zijn de kosten 0,23 cent per kilometer.


 

Shantala Babymassage
Wanneer de baby 6 weken oud is kun je gaan beginnen met de Shantala babymassage. Het meest waardevol is om tussen de 6 en 8 weken te starten met babymassage zodat je niet alleen de massage maar ook de tips die je krijgt tijdens de cursus kunt toepassen. 
Shatala Babymassage heeft veel positieve effecten zoals:
Het versterkt de band tussen ouder en kind
Massage heeft een kalmerende invloed                                                    
Zo leert de baby met vertrouwen en zachtheid te reageren
Massage stimuleert de bloedcirculatie
Massage stimuleert de interne organen
Massage verlaagt stress en helpt de baby beter te slapen. Uit onderzoek is gebleken dat baby's die gemasseerd worden slechts 9 minuten nodig hebben om in slaap te vallen dit in tegenstelling tot baby's die niet gemasseerd worden zij hebben ruim 20 minuten nodig om in slaap te vallen. 
Het immuunsysteem wordt versterkt
Baby’s met een laag lichaamsgewicht zullen eerder op gewicht zijn
Er is een daling van het stresshormoon zoals adrenaline en cortisol en een stijging van endorfine (het gelukshormoon). Hierdoor krijg je blijere baby's, die minder huilen en minder last van darmkrampjes hebben. 

De cursus
Tijdens de cursus Shantala Babymassage leer je om je eigen baby te masseren en je leert de lichaamstaal (beter) kennen van je kindje. Het is echt even een momentje puur en alleen voor jou en je baby in een rustige en ontspannen sfeer.
Na de massage die maximaal een half uur duurt komen er ook andere onderwerpen aan bod zoals: Draag- en tiltechnieken, aromatherpaie, het nut van een draagdoek,  huilen, slapen, darmkrampjes,  Baby-gym, Kindermassage, Ouder&Kindgym en motorische ontwikkeling. Dit kan naar jouw wensen worden ingevuld onder het genot van een kopje koffie of thee.

Bij de babymassage cursus ontvang je een flesje massageolie en een cursusmap met alle technieken erin voor thuis. 
 

Babykwaaltjes
Heeft jou baby  babykwaaltjes zoals overstrekken, voorkeurshouding, darmkrampjes, slaapt slecht of huilt veel dan kun je in één (extra) les specifieke technieken leren waardoor de klachten zullen verlichten.

Let wel: medische problemen kunnen we niet oplossen. Raadpleeg daarvoor altijd een mediche specialist. 

 

Hoogsensitieve baby
Hoe herken je die? Vaak voelen of weten ouders het zelf wel. Een aantal aanwijzigingen die op hoogsensitivitieit bij een baby duiden zij:
De baby lijkt alles in de gaten te hebben, observeert veel
Vaak huilen
Nadenkende blik
De baby kan een "nadenkfrons" op het voorhoofd hebben..
Slaapproblemen.  Problemen met inslapen of doorslapen.
Voedselallergieën. Eczeem, darmproblemen en koemelkallergie.
De baby heeft een hoogsentieve moeder.
Door energetische babymassage kunnen alle "teveel" aan prikkels weg genomen worden. Waardoor je baby beter in zijn vel komt te zitten. 

 

Voetreflexmassage
Reflexmassage is een prikkeltherapie. Het geeft het zelfhelend vermogen van ons lichaam een prikkel om aan de slag te gaan en eventuele blokkades op te ruimen. Het lichaam kan gaan reageren op deze prikkel en bestaande klachten kunnen eerst enigszins verergeren alvorens te verminderen. Voetreflexmassage kan al bij baby''s toegepast worden. 
 

Privé cursus:
Tijdens de privé cursus is alle aandacht puur voor jou en jou baby.

Deze cursus bestaat uit 4 lessen van 60-90 minuten. Het daadwerkelijke masseren zal niet langer dan een half uur zijn, maar zo kunnen we soepel omgaan met de wensen van de baby (wakker worden, even voeden, knuffelen, in slaap vallen enzovoorts) en is er zeker genoeg tijd om de extra onderwerpen te behandelen.

De privécursus kan in mijn praktijk of jou thuis gegeven worden. Binnen een straal van 10 kilometer worden er geen reiskosten in rekening gebracht. Daarna zijn de kosten 0,23 cent per kilometer.

 

Groepscursus:
Ook is het mogelijk een groepscursus te volgen. Deze groepscursus kan bestaan uit een groepje vrienden of bekenden of een door mij samengesteld groepje. De groep bestaat uit maximaal vier baby’s met één ouder, zodat er voldoende aandacht is voor iedereen. Stel jij zelf een groep (minimaal drie baby's) samen dan betaal jij slechts € 60,00 voor de babymassage cursus. 
Deze cursus bestaat in uit 4 lessen van 90-120 minuten. Het daadwerkelijke masseren zal niet langer dan een half uur zijn, maar zo kunnen we soepel omgaan met de wensen van de baby (wakker worden, even voeden, knuffelen, in slaap vallen enzovoort) en is er zeker genoeg tijd om de extra onderwerpen te behandelen. Aan het einde gaan we gezellig even nazitten met een kopje koffie of thee. 

De groepscursus kan bij mij, Oude Dijk 4, 9988TB Usquert (Groningen) of jou thuis gegeven worden.
 

 

Kindermassage

 

Waarom Kindermassage?
We hebben het allemaal druk en staan er niet eens meer bij stil wat voor gevolgen dit kan hebben. Klachten als vermoeidheid, burn-out, slecht slapen, prikkelbaar, hoofd- of buikpijn kunnen het gevolg hiervan zijn. Ook jonge kinderen kunnen moeite hebben om de dagelijkse prikkels te verwerken. Met als gevolg dat ze fysieke klachten krijgen zoals hoofdpijn. buikpijn, obstipatie, diarree, vermoeidheid of bedplassen of emotionele klachten zoals snel boos worden, prikkelbaar zijn of snel beginnen te huilen. Een dokter kan niets vinden en de ouders zitten met hun handen in het haar.

Omdat kinderen nog heel erg openstaan voor hun omgeving is het vaak moeilijk om de prikkels die ze binnen krijgen te doseren en te verwerken. Met name gevoelige/ hoog sensitieve kinderen hebben moeite met deze filtering en verwerking. Als er een verstoring optreedt in de verwerking kunnen er fysieke of emotionele klachten ontstaan. Een massage is een heel mooie en zachte methode die ingezet kan worden om de verstoring op te heffen en zo lichaam en geest weer in balans te krijgen.

Kindermassage helpt kinderen hun (lijfelijke) grenzen te herkennen en verder te ontdekken. Wanneer kinderen deze grenzen beter voelen, zullen zij hun grenzen ook minder snel overschrijden. Daarnaast wijzen studies uit dat wanneer kinderen regelmatig worden gemasseerd, ze intensiever spelen, beter communiceren, rustiger slapen en beter omgaan met spanningen en conflicten.

Massage helpt om rust te creëren, waardoor het kind de indrukken van de dag kan verwerken en loslaten.

Kindermassage is voor ieder kind fijn, maar kan extra nuttig zijn bij:
– vermoeidheid
– slaapproblemen
– faalangst en onzekerheid
– piekeren
– hoog gevoeligheid
– lichamelijke pijn (bv. buik- en hoofdpijn)
– ADHD en/of Autisme

 

                                                                                                 IMG-20181207-WA0007.jpg
 

Wat is kindermassage?
Kindermassage is een individuele, op het kind afgestemde massage, waarbij zachte en ontspannen aanraking van het lichaam centraal staat. kindermassage richt zich op het afvoeren van spanning en het loslaten en afvoeren van opgeslagen emoties. Hierdoor ervaart het kind na de massage meer rust en ontspanning. 

Niet elk kind is gewend om aangeraakt te worden, laat staan door een “vreemde’. Daarom is het belangrijk dat je als ouder aanwezig bent tijdens de massage. Op deze manier zie je meteen hoe je kind wordt aangeraakt en wat het effect ervan is. 
 

Werkwijze
Elke massage begint met een bewustzijns-, ademhalings- en/of aardingsoefening. Dit gebeurt spelenderwijs, waardoor het kind op ongedwongen wijze wordt geholpen zich te concentreren op het lijf in plaats van het hoofd.

Vervolgens wordt er spelenderwijs gemasseerd, op de blote huid of over de kleding heen. In overleg met het kind wordt bepaald welk lichaamsdeel er wordt gemasseerd. Dit kan het gezicht zijn of de rug, buik, armen, benen, handen of voeten. De massage wordt afgesloten met een glaasje water en een kort gesprekje waarin het kind kan aangeven hoe hij de massage heeft ervaren.

Let op: Een belangrijk uitgangspunt bij de kindermassage is dat het kind bepaalt of het gemasseerd wordt en voor hoe lang. Soms heeft een kind een paar contactmomenten nodig voordat het toe is aan een massage

 

Workshop Kindermassage
Lijkt het je leuk om zelf te leren hoe je moet masseren volg dan de workshop kindermassage. In 2 avonden leer je hoe je hoofd, buik, rug en voeten moet masseren. Ook leer je verschillende spelmassages. Naast een theoretische gedeelte leer je de massage technieken toe te passen op mede cursisten natuurlijk ontvang je ook een massage. Je zult ervaren hoe fijn dat is!
Kijk in agenda wanneer er weer een workshop start. Minimale deelname vier personen. Erg leuk om samen te doen met je moeder, dochter of vriendin.

 

Wellness
 

Ontspanningsmassage volwassenen

Masseren is ontspannend, helend en rustgevend voor uw lichaam en geest. Masseren verlicht stress klachten, verzacht pijn in uw spieren en gewrichten, verbetert uw doorbloeding en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. 
U kunt kiezen tussen een massage van 30, 60 of 90 minuten. Om de massage goed  op uw lichaam aan te passen wordt u vooraf een aantal vragen gesteld. 
30 minuten massage - rug, nek en hoofd
60 minuten massage - rug, schouder, nek, hoofd, armen, handen, achterkant benen en voeten

90 minuten massage - voetenbad, rug, schouders, nek, hoofd, armen, handen, benen voor- en achterkant, voeten en buik


Zwangerschapsmassage

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Een mooie en bijzondere tijd waarin je kindje groeit en jij je voorbereid op de geboorte.

Hoe mooi het ook is, mogelijk heb je ook last van zwangerschapskwaaltjes. In de eerste helft van de zwangerschap kun je te maken hebben gehad met o.a.  misselijkheid en/of vermoeidheid. Het tweede deel verloopt vaak iets rustiger om vervolgens in het derde deel van de zwangerschap weer meer ongemak te ervaren zoals o.a. kortademigheid, rugpijn, slecht slapen, stemmingswisselingen en brandend maagzuur. En soms niet alleen ongemak maar ook aandoeningen zoals zwangerschapsdiabetes, bekkeninstabiliteit, zwangerschapsischias etc.

Een massage kan helpen om je klachten te verlichten, een moment voor jezelf te nemen en tot ontspanning te komen. Zwangerschapsmassage heeft de volgende positieve effecten:

  1. Minder rugpijn. Een zwangere krijgt vooral in haar derde deel veelal rugpijn tussen de schouders en in de onderrug. Beide worden veroorzaakt door de toename in gewicht van de borsten en de baarmoeder. Door massage wordt o.a. de doorbloeding gestimuleerd en komen stoffen in de huid en spieren vrij die de spieren versoepelen en de spanning voelbaar verminderden.

  2. Minder beenklachten. Vooral in de laatste fase kun je last krijgen van vochtophoping, rusteloze benen en kramp. Massage van de bovenbenen, onderbenen en voeten kan dit verlichten. Het verbetert de bloedsomloop, voert vocht af en is heerlijk ontspannend

  3. Beter slapen. Massage brengt ontspanning en verlichting van je klachten. Hierdoor kun je na de massage makkelijker en dieper in slaap komen.

  4. Contact. Je leven is waarschijnlijk nog in volle gang, terwijl je je lichamelijk (en misschien ook al geestelijk) begint voor te bereiden op dit nieuwe kleine wondertje dat geboren gaat worden. Tijdens de massage kun je uit de drukte van de dag stappen en echt de tijd nemen om bij je zelf te komen en contact te maken met je kleintje. De massage werkt zo ook door op je kindje.

  5. Genieten. Elke massage, zwanger of niet, bevordert de toename van gelukshormonen als serotonine, oxytocine en dopamine. Tegelijkertijd vermindert het stress hormonen zoals cortisol. Genieten draagt op vele manieren bij aan een goede zwangerschap. Zoals bijvoorbeeld onderstaande effecten.

  6. Andere effecten. Onderzoeken hebben aangetoond aan dat een massage de zwangerschap zelf kan beïnvloeden door een positieve invloed op het immuunsysteem, een verkleinde kans op depressie, vroeggeboorte en laag geboortegewicht. Ook kan de bevalling meer ontspannen en sneller verlopen.

 

Veilige massage

Een zwangerschapsmassage is vooral een ontspanningsmassage waarbij diepe druk wordt vermeden. Er worden geen reflexologie of energetische punten aangeraakt en ik zal ook niet heel diep op de spieren masseren. In overleg met jou zal ik de krachtigheid van mijn strijkingen aanpassen aan wat jij fijn vindt. Het belangrijkste is dat het voor jou goed voelt en dat je kunt ontspannen.

De massage kan zittend gegeven worden of op een massagetafel op de buik of op de zij. Wat jij het prettigst vindt! Dankzij een speciale zwangerschapsmassagetafel met uitsparingen voor de buik en borsten, kun je comfortabel op je buik liggen en genieten van de ontspannende massage.

Wanneer je medische klachten hebt, bv een hoge of juist lage bloeddruk of zwangerschapssuiker, wil ik je vragen te overleggen met je verloskundige/gynaecoloog of je gemasseerd mag worden. Zwangerschapsmassages worden gegeven vanaf 12 weken tot aan de bevalling. 

Je kunt kiezen tussen een massage van 30 of 60 minuten. Om de massage goed  op uw lichaam aan te passen wordt u vooraf een aantal vragen gesteld. 
30 minuten massage - rug, arm, handen, hoofd
60 minuten massage - rug, arm, handen, benen en voeten

 

Rebozo massage
Een Rebozomassage is een massagetechniek gegeven met doeken (De Rebozo). De Rebozo is een speciale draagdoek van katoen met een diagonale rek en wordt gemaakt in Mexico. 

Deze bijzondere massagetechniek is geschikt voor baby's, kinderen, volwassenen en kan ook gebruikt worden in de zwangerschapsperiode of tijdens de bevalling.

De Rebozomassage wordt door de kleding heen gegeven. Deze massage kan zowel staand, liggend of zittend gegeven worden. De Rebozo massage kan worden gecombineerd met een zwangerschaps- of ontspanningsmassage.

De rebozo massage is een zeer ontspannende massage en wordt als zeer fijn en rustgevend. ervaren Voor een zwangere vrouw is deze massage extra prettig omdat de baby in de buik op een zachte manier wordt meebewogen. Ook de baby’s vinden de lichte schommelende bewegingen in de baarmoeder erg prettig.

Door middel van wiegen en pulsen middels het doek kan het lichaam volledig ontspannen. Het grootste effect wordt bereikt bij de liggende variant. Bij deze variant ligt u op een kussen op de grond en ligt het doek onder uw lichaam door. Van nek naar tenen worden de bewegingen met het doek gemaakt. Er zal per oppervlak meerdere sessies gedaan worden waardoor volledige ontspanning direct voelbaar is.

Harde buiken bij de zwangere vrouwen, kunnen op deze manier gemasseerd worden. In de meeste gevallen zullen de harde buiken verdwijnen. Dat is een effect wat op de massagetafel nooit bereikt kan worden en waardoor de Rebozo massage zo bijzonder is en een grote toevoeging is.
Baby's en kleine kinderen kunnen samen met een ouder de massage ontvangen.
Je kunt kiezen voor een 30 minuten Rebozomassage  eventueel gecomineerd met 30 minuten ontspannings- of zwangerschapsmassage.

 

Hotstonemassage
Een hotstone massage is een massage van het lichaam met warme olie en stenen van ongeveer 50 graden Celcius. Vandaar de naam hot stone. De hitte en de 'druk' van de stenen dringen diep door in de spieren. De hot stone massage verlicht spanningen en geeft je nadien veel energie. 

Voor de massage worden alleen afgeronde basaltstenen gebruikt. Basalt is een hard en ijzerhoudend, vulkanisch gesteente met een hoge dichtheid. Hierdoor kunnen de stenen goed warmte vasthouden. 

Warmte en ontspanning

De stenen worden ondergedompeld in een warmwaterbad en eerst op de aandachtsgebieden van het lichaam neergelegd. Dit geeft een aangename warmte en ontspanning. De stenen geven een zekere druk, bij het wegnemen van de steen merk je dit het beste.

Het lichaam word je verder los gemasseerd met de warme stenen en warme olie. Hotstone massage zorgt voor een diepe ontspanning en ontgiftiging van het lichaam.

De massage bestaat vooral uit lange rustige en cirkelvormige strijkingen. Door de combinatie van warmte en beweging werkt de massage dieper in op het spierweefsel. Dit is extra effectief.

Een hotstone massage draagt bij aan het zelfherstel van het lichaam, voert afvalstoffen af, stimuleert de organen en brengt het lichaam meer in balans. 
Je kunt kiezen tussen een massage van 60 en 90 minuten. 
60 minuten massage - rug, nek, armen, hoofd, achterkant benen en voeten
90 minuten massage - rug, nek, armen, hoofd, voor- en achterkant benen, buik en voeten

 

Tuina massage
Tuina massage heeft een diepe en krachtige  werking waarmee we het lichaam weer in balans kunnen brengen. Dit is mogelijk door de circulatie van Qi (levensenergie), bloed en vloeistoffen te stimuleren en door het in balans brengen van Yin en Yang. Hierdoor wordt ons zelfhelend vermogen geactivieerd en kan Tuina massage  klachten verminderen en zelfs helemaal oplossen. De massagevorm is zeer geschikt bij onder andere chronische stress, spijsverteringsproblemen en problemen aan het beweginsapparaat. 
30 minuten massage - rug, nek en armen.
60 minuten massage - rug, nek, armen, hoofd, achterkant benen en voeten.

 

Ook is het mogelijk om massage te combineren. Vraag naar de mogelijkheden. 
 

Afspraak maken
Voor het maken van een afspraak kun je een mail sturen naar info@vanbabytotkleuter.nl of bellen naar 06-26891807.
(Kinder)massage kan in eigen veilige omgeving gegeven worden of in mijn praktijk. Er wordt € 0,23 per kilometer in rekening gebracht.

                                                                                             

 

Babymassage vervangt geen arts of therapeut. In geval van twijfel over de gezondheid adviseer ik altijd om een arts of therapeut te raadplegen.

Van Baby tot Kleuter werkt samen met de kinderfysiotherapeuten van Fysiotherapie Den Ommelanden www.den-ommelanden.nl en verloskundigenpraktijk De eerste Stap www.deeerstestapverloskunde.nl

 

 

Logo_RGDB_babymassage.png   Logo babymassage in de kraamperiode - Babymassage Nederland.png   Gecertificeerd kindermassage.png